Opdrachtgever: Defensie klanten
Locatie: Wereldwijd
Jaar oplevering: 1999-heden
Oppervlakte: 2700 m2
Materiaalsoort: dikwandig GRP of CFRP
Bijzonderheden: Sinds 1999 kunnen wij met onze nieuwe techniek composiet sonar domes uit 1 stuk produceren . Tot die tijd waren sonar domes dan wel van metaal of uit meerdere (composiet) delen verlijmd.
Een van onze specialiteiten: het maken van grote, complex gevormde, dikwandige composiet sonar domes in een enkele productie-run. In 1999 ontwikkelde Holland Composites een nieuwe techniek om sonar domes – het uitstekende bolvormige deel onder de voorplecht van grote (oorlogs)schepen/ fregatten, waar de sonar in is gehuisvest – te produceren. Tot die tijd waren sonar domes dan wel van metaal, of uit meerdere (composiet) delen verlijmd.
Om onder water te zoeken wordt gebruik gemaakt van sonartechnologie. Er zijn twee soorten: actieve sonar en passieve sonar. Een actieve sonar zendt een geluid uit: botst het geluid tegen een object dan kaatst het terug. Met die gegevens kun je bepalen dat er iets aanwezig is en waar ongeveer. Een passieve sonar zendt niets uit, maar luistert alleen naar schepen of onderzeeboten die lawaai maken.
Oorlogsschepen als fregatten gebruiken in de regel actieve sonars, omdat zij zelf (romp, machines en schroeven) te veel lawaai maken om de passieve sonar goed te gebruiken. De wereld onder water is dus een wereld van geluid: degene die het stilst is en/of het verst kan horen, die wint.
Wij produceren een enkele composietconstructie – zonder secundaire verbinding – met een wanddikte van 20 tot 80 mm, die de sonarinstallatie beschermt tegen klappen en trillingen.
Bekende voordelen van composiet zijn sterkte en stijfheid bij een relatief laag gewicht, evenals een langere levensduur en minimaal onderhoud. Nog een groot pluspunt is dat de dichtheid van een composiet laminaat zich dichter bij de dichtheid van water bevindt. Hierdoor ondervindt de voortplantingssnelheid van het geluid minder hinder, wat tot betere gegevens leidt. Verdere optimalisatie is mogelijk door een deels visco-elastisch laminaat te produceren.
Met materialen als E-glas en een hybride vinylester/epoxyhars, slagen we er met het vacuüminjectieproces in om een hoog vezelvolumegehalte van 70% te realiseren. Dit resulteert in een robuust en kostenefficiënt product.
Andere belangrijke eigenschappen zijn de afwezigheid van luchtinsluitingen (airvoids) in het laminaat en de zeer gelijkmatige wanddikte. Hierdoor vindt minimale verstoring op de betrouwbaarheid van de sonargegevens plaats.
Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke cookiediensten.