01
feb

Brandwerende composieten op biologische basis worden mainstream

Duplicor_biobased_composiet_dakelementen_VanGendtHallen_Amsterdam_Holland_Composites_07
Dak-elementen van Duplicor biobased brandwerend composiet – renovatie Van Gendthallen Amsterdam

Projecten gebruiken Duplicor prepreg-panelen met de hoogste brandprestaties in Euroklasse B zonder brandvertragers voor een lager gewicht en een kleinere CO2-voetafdruk in duurzame en toch betaalbare daken, hoogbouwgevels en modulaire woningen.

Zoals uitgelegd in CW’s artikel over de 2019 tour, ontwikkelt Holland Composites (Lelystand, Nederland) al tientallen jaren composietoplossingen voor architectuur en bouw. Hun eerste project, een energie-efficiënte 6 x 3 x 3 meter (l, b, h) modulaire wooneenheid voor universiteiten genaamd Space Box, was meteen een succes en er werden duizenden exemplaren van verkocht. Het bedrijf voltooide daarna een groot aantal spraakmakende projecten, fabriceerde en installeerde composiet dakconstructies en gevels, waaronder het RAFICLAD-systeem van doorschijnende composietpanelen die in elke kleur kunnen worden gemaakt en waarin visuele vezels, logo’s of zelfs gedroogd organisch materiaal kunnen worden verwerkt.

The_Pulse_Amsterdam_Duplicor_biobased_brandwerend_composiet_gevelelement_montage012_Holland_Composites
Gevelelementen van Duplicor biobased brandwerend composiet – nieuwbouw The Pulse of Amsterdam

Nu komt Holland Composites echter met wat Janssen een baanbrekende oplossing noemt: Duplicor biogebaseerde, brandwerende composieten. “We gebruiken een hars op plantaardige basis met een mix van mogelijke vezels, afhankelijk van de toepassing”, legt hij uit. “En we gebruiken niet langer PIR (polyisocyanuraat) of EPS (geëxpandeerd polystyreen) schuim in sandwichconstructies, maar alleen gerecycled PET-schuim.” Dat laatste, geeft hij toe, is niet op biologische basis, “maar het helpt wel om plastic uit het milieu te verwijderen. Duplicor is duurzaam, het slaat CO2 op en het is een oplossing om met minder materiaal te bouwen. Steeds meer aanbestedingen in de bouw worden niet alleen op prijs gegund, maar ook op de milieu-impact van de materialen en het proces dat je gebruikt.” En, voegt hij eraan toe, “Duplicor is betaalbaar.”

Lees het volledige artikel op CompositesWorld