De Serpeling 10, 8219 PZ Lelystad
+31 (0)320 28 18 77

Composite Facade Tivoli Vredenburg

Holland Composites > Architecture > Composite Facade Tivoli Vredenburg

Project detailsx

Project detailsx

Client: Heijmans
Location: Utrecht, Netherlands
Year: 2012
Surface: 3870 m2
Material: Composite
Specifics: The architect came up with the striking hole pattern after being inspired by the cover of Madonna’s album “Confessions on a dance floor”. It has become a ‘pilstrip-like’ facade, which really stands out in the densely packed and very diverse architecture in the city centre of Utrecht.

The Music Palace TivoliVredenburg is the new home of music centre Vredenburg, pop stage Tivoli and SJU Jazz stage in the city centre of Utrecht.

The complex contains five music halls. The large hall designed by architect Herman Hertzberger in 1979 was retained and four new rooms were added. For the additional new building Herman Hertzberger was again the overarching architect. Patrick Fransen was the other project architect on behalf of architecture studio HH.

Holland Composites supplied the flat facades with hole pattern (inspired by the cover of Madonna’s album “Confessions on a dance floor”, and today known as “the pilstrip”) on the west and east side.

The structural facade is subdivided into 86 composite facade elements. A total of 58 large panels and 28 smaller panels have been mounted, in order to make both facades wind and watertight. The composite elements measure 15 x 3 m and have a thickness of 300 mm.

The round recesses are painted light grey. The rest of the element is dark grey, which creates a nice contrast. The facade elements are stacked two high and all hang on the steel structure of the building, further support on the ground is not applicable.

Development, production, transport and assembly of the composite facade for Tivoli Vredenburg by Holland Composites.

Want to know what is possible? Make an appointment!

Have a challenge for us? Let us know now!

Reviewsx

The freedom of design that composite offers is' extremely interesting ', agrees architect Joost Vos of Benthem Crouwel, the agency that designed the bathtub for the Stedelijk Museum' You can determine the ingredients yourself in composites. Choosing, for example, hardness, but also by color, shape and degree of gloss. ' Joost Vos, Benthem Crouwel

Download our FREE inspiration book

Be inspired by the unlimited possibilities of composites. Download our inspiration book and view our worldwide projects.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke cookiediensten.

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Om deze website te gebruiken, gebruiken wij de volgende technisch vereiste cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Omwille van de prestaties gebruiken we Cloudflare als een CDN-netwerk. Hiermee wordt een cookie "__cfduid" opgeslagen om beveiligingsinstellingen per client toe te passen. Deze cookie is strikt noodzakelijk voor de beveiligingsfuncties van Cloudflare en kan niet worden uitgeschakeld.
  • __cfduid

We gebruiken Google Tag Manager om ons verkeer te controleren en ons te helpen bij het testen van nieuwe functies.

Decline all Services
Accept all Services