De Serpeling 10, 8219 PZ Lelystad
+31 (0)320 28 18 77

Composite Facade Raficlad University of Groningen

Holland Composites > Architecture > Composite Facade Raficlad University of Groningen

Project detailsx

Project detailsx

Client: Strukton
Location: Groningen, Netherlands
Year: 2012
Surface: 9220 m2
Material: Raficlad – transparent composite panels
Specifics: First Dutch façade with translucent composite panels. High airtightness requirements related to laboratories in a university building. First large structural composite façade in this format – Bar-free window span of 3.1 m in the Netherlands. Thanks to it’s natural colour the composite Facade blends in with the landscape.

The striking building for the Faculty of Life Sciences of the University of Groningen is a design by architect Rudy Uytenhaak. It is special because of its size, the elegant shape which blends well into the surrounding nature reserve and the construction with a steel shell. The building has a total floor area of 34,000 m², has nine floors and has a maximum height of 40 meters.

This project had the international first with light-transmissive / transparent Raficlad® composite exterior wall panels, and was the first structural composite façade project of this size. The high airtightness requirements associated with laboratories in the university building have been achieved, despite a bar-free window span of 3.1 meters.

The total façade surface of structural composite façade elements (including our Raficlad® cladding) amounts to 9220 m². Raficlad® means light-transmissive composite panels with a randomly visible fiber structure. The element dimensions for this project are 3.6 x 3.3m x 200 mm.

The total façade surface of structural elements (including translucent Raficlad® plating) amounts to 9220 m².

Development, production, transport and assembly by Holland Composites.

What is Raficlad®? Learn more about this composite façade cladding exclusively developed and produced by Holland Composites.

Want to know what is possible? Make an appointment!

Have a challenge for us? Let us know now!

Reviewsx

"The freedom of design that composite offers is' extremely interesting ', agrees architect Joost Vos of Benthem Crouwel, the agency that designed the bathtub for the Stedelijk Museum' You can determine the ingredients yourself in composites. Choosing, for example, hardness, but also by color, shape and degree of gloss." Joost Vos, Benthem Crouwel

Download our FREE inspiration book

Be inspired by the unlimited possibilities of composites. Download our inspiration book and view our worldwide projects.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke cookiediensten.

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Om deze website te gebruiken, gebruiken wij de volgende technisch vereiste cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Omwille van de prestaties gebruiken we Cloudflare als een CDN-netwerk. Hiermee wordt een cookie "__cfduid" opgeslagen om beveiligingsinstellingen per client toe te passen. Deze cookie is strikt noodzakelijk voor de beveiligingsfuncties van Cloudflare en kan niet worden uitgeschakeld.
  • __cfduid

We gebruiken Google Tag Manager om ons verkeer te controleren en ons te helpen bij het testen van nieuwe functies.

Decline all Services
Accept all Services