De Serpeling 10, 8219 PZ Lelystad
+31 (0)320 28 18 77

Composite Facade Fletcher Hotel Amsterdam

Holland Composites > Architecture > Composite Facade Fletcher Hotel Amsterdam

Project detailsx

Project detailsx

Client: Octatube
Location: Amsterdam, the Netherlands
Year: 2013
Surface: 2850 m2
Material: Insulating glass, composite.
Specifics: Composite facade with RC-value 8. Curved elements 7 x 3.5 m, thickness 150 mm. Exterior finishing with foil, acoustic damping 45 db. The distance between the two facades is approximately 800 millimetres, sufficient for a window cleaning installation.

Composite Facade – Fletcher Hotel – Amsterdam: Another composite facade for an iconic building. The high-profile and instantly recognisable FletcherHotel along the A2 motorway near Amsterdam is equipped with a cylindrical and curved composite facade.

Benthem Crouwel Architects designed a 60 metre high tower, which catches the eye from all sides due to its round shape. It is an exciting design both by day and by night, where it is not clear how many floors the hotel has.

The composite facade of the Fletcher Hotel in Amsterdam is a so-called double facade, in which the glass outer facade works together with a structural inner facade. The structural composite façade elements have a limited weight, but fully support the glass shell.

Interior and exterior facade in 1 element: the curved composite facade elements have a size of 7 x 3.5 m and a thickness of 150 mm. The round windows are structurally bonded in a double curved plane and consist of insulated glass.

Another novelty is the finishing of the facade elements: this is entirely done with foil. The facade surface area covers 2,850 m² for the curved composites inner facade.

Development, production, transport and assembly of the composite facade for Fletcher Hotel Amsterdam by Holland Composites.

Have a challenge for us? Please let us know!

Want to know what is possible? Make an appointment now!

Reviewsx

De ontwerpvrijheid die composiet biedt is ‘buitengewoon interessant’, beaamt architect Joost Vos van Benthem Crouwel, het bureau dat de badkuip voor het Stedelijk Museum ontwierp ‘Je kunt bij composiet zelf de ingrediënten bepalen. Kiezen op bijvoorbeeld hardheid, maar ook op kleur, vorm en glansgraad.’ Joost Vos, Benthem Crouwel

Download our FREE inspiration book

Be inspired by the unlimited possibilities of composites. Download our inspiration book and view our worldwide projects.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke cookiediensten.

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Om deze website te gebruiken, gebruiken wij de volgende technisch vereiste cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Omwille van de prestaties gebruiken we Cloudflare als een CDN-netwerk. Hiermee wordt een cookie "__cfduid" opgeslagen om beveiligingsinstellingen per client toe te passen. Deze cookie is strikt noodzakelijk voor de beveiligingsfuncties van Cloudflare en kan niet worden uitgeschakeld.
  • __cfduid

We gebruiken Google Tag Manager om ons verkeer te controleren en ons te helpen bij het testen van nieuwe functies.

Decline all Services
Accept all Services