Opdrachtgever / architect : Studio SK
Locatie: Amsterdam, Nederland
Jaar oplevering: 2009
Oppervlakte: m2
Materiaalsoort: Composiet
Bijzonderheden: Het ecoduct Treeker Wissel is een ecopassage die het militaire oefenterrein Leusderheide en het landgoed Den Treek-Henschotenaan weerszijden van de N227 met elkaar verbindt.
Er is extra zorg besteden aan dit ecoduct vanwege de prominente zichtlocatie. Volgens architect Edwin Megens en landschapsarchitect Steven Jansen brengt de asymmetrische vorm tot uitdrukking dat het hier gaat om een verbinding tussen twee verschillende gebieden gaat. Aan de ene kant de hooggelegen Leusderheide en aan de andere kant het boscomplex van Den Treek – Henschoten.
Binnen deze asymmetrische vorm is veel aandacht besteed aan de integratie van de hekwerken, overgangen en randen. Holland Composites heeft de randelementen uitgevoerd in een kunststof composiet product die ‘blind’ zijn bevestigd aan de betonconstructie. De organische vorm met een ronding, afschuining en een boog geven het ecoduct een bijzonder en markant aanzicht.
Er zijn dierfiguren in het betonnen kunstwerk opgenomen om de passanten onder het ecoduct te laten zien wat zich boven hun hoofden afspeelt. De Kunstenaars van de Amerpoort (een organisatie voor mensen met een verstandelijke handicap) hebben er met hun figuraties op een bijzondere manier aan het ontwerp bijgedragen.
Om deze ecoduct duurzaam te maken zijn verschillende maatregelen genomen: regenwater wordt opgevangen middels putten en vervolgens geïnfiltreerd in de ondergrond. De asfaltconstructie is geluidsreducerend uitgevoerd. De verlichting onder het ecoduct wordt voor de dieren afgestemd op de lichtsterkte van de omgeving. Dit houdt in dat ‘s-nachts automatisch de verlichtingssterkte wordt aangepast.
Ontwikkeling, productie, transport en montage van de composiet ecoduct/ brug kappen / panelen door Holland Composites.
When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.