Opdrachtgever: Geveke Bouw Groningen
Locatie: Groningen, Nederland
Jaar oplevering: 2016
Oppervlakte:Â 6000 m2
Materiaalsoort: Aardbevingsbestendige composiet gevel
Bijzonderheden: De nieuwbouw van het Groningse Wiebenga-complex is één van de eerste aardbevingsbestendige gebouwen in Nederland. De composiet elementengevel kan tevens sterke vervormingen opnemen, waardoor het gebouw een uitslag van 20 centimeter kan opvangen.
Elk gebouw draagt – in meer of mindere mate – de handtekening van zijn tijd. Dat kan zeker worden gezegd van het monumentale Wiebenga-complex, dat tegenwoordig door Hanzehogeschool Groningen wordt gebruikt als Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde.
Het Wiebenga-complex is een Rijksmonument in Groningen uit 1922, waarin oorspronkelijk de Nijverheidsschool was gevestigd. Het ademt veel sfeer en geschiedenis uit, maar voldeed niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat.
Alhoewel kenmerkend, bleek het gebouw onhandig in gebruik geworden. De laatste decennia was de oriëntatie in het gebouw door een opeenstapeling van bouwkundige uitbreidingen zoekgeraakt. Naast het willen oplossen van de onwenselijke routing, waren er tevens nieuwbouwplannen vanwege capaciteitstekort.
DP6 architectuurstudio en Bierman Henket architecten hebben een ontwerp gemaakt dat past bij de sfeer van de hedendaagse gezondheidsacademie. Tevens werden hierbij de oorspronkelijke uitgangspunten hersteld: open en licht met een gezonde uitstraling.
Met een grote renovatie, aangevuld met een deel nieuwbouw, is het complex nu gemoderniseerd. Het Wiebenga-complex is een van de eerste grote utiliteitsprojecten dat op een hoog niveau aardbevingsbestendig gemaakt is.
Het bijzondere is dat de nieuwbouw-gedeelte van het complex aardbevingsbestendig is geconstrueerd. Dat had nogal wat voeten in de aarde, aangezien de eerste ontwerpen dateerden van voor de regelgeving op aardbevingsgebied.
De nieuwbouw van het Wiebenga-complex is een van de eerste aardbevingsbestendige gebouwen in Nederland. Betonnen kolommen en stalen ‘slanke wanden’ bieden een sterke, maar flexibele constructie.
De composiet elementengevel kan tevens sterke vervormingen opnemen, waardoor het gebouw een uitslag van 20 centimeter kan opvangen. De modulaire gevel biedt een flexibele envelop voor het steeds veranderende onderwijsprogramma.
Het gebruik van grote composiet gevelelementen, welke voor montage reeds voorzien waren van kozijnen en beglazing, zorgde ervoor dat er snel en schoon gebouwd kon worden. Hierdoor kon het onderwijs tijdens de uitvoering met minimale overlast door blijven gaan.
Geveke Bouw Groningen was hoofdaannemer. Holland Composites heeft de engineering, productie en montage van de gevel op zich genomen.
Beeldmateriaal: DP6 architectuurstudio & Holland Composites
Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke cookiediensten.