21
dec

Aardbeving bestendige gevel van composiet!

Het Wiebengacomplex is een Rijksmonument te Groningen uit 1922 waarin oorspronkelijk de Nijverheidsschool was gevestigd. Het ademt sfeer en geschiedenis, maar voldeed niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat. Met een grote renovatie, aangevuld met een deel nieuwbouw, wordt het complex nu gemoderniseerd. Het Wiebengacomplex is daarnaast een van de eerste grote utiliteitsprojecten dat op een hoog niveau aardbevingsbestendig gemaakt wordt.

Alhoewel kenmerkend, bleek het gebouw onhandig in gebruik geworden. De laatste decennia was de oriëntatie in het gebouw door een opeenstapeling van bouwkundige uitbreidingen zoekgeraakt.

DP6 architectuurstudio en Bierman Henket architecten hebben een ontwerp gemaakt dat past bij de sfeer van de hedendaagse gezondheidsacademies en waarbij tevens oorspronkelijke uitgangspunten worden hersteld: open en licht met een gezonde uitstraling.

Naast het oplossen van de onwenselijke routing waren er tevens nieuwbouwplannen vanwege capaciteitstekort.

Het bijzondere is dat de nieuwbouw aardbevingsbestendig is geconstrueerd. Dat had nogal wat voeten in de aarde, aangezien de eerste ontwerpen dateerden van voor de regelgeving op aardbevingsgebied.

De nieuwbouw is een van de eerste aardbevingsbestendige gebouwen in Nederland. Betonnen kolommen en stalen ‘slender walls’ bieden een sterke, maar flexibele constructie. De composiet elementengevel kan tevens sterke vervormingen opnemen, waardoor het gebouw een uitslag van 20 centimeter kan opvangen. De modulaire gevel biedt een flexibele envelop voor het steeds veranderende onderwijsprogramma.

Het gebruik van grote composiet gevelelementen, welke voor montage reeds voorzien waren van kozijnen en beglazing, zorgde ervoor dat er snel en schoon gebouwd kon worden, waardoor het onderwijs tijdens de uitvoering met minimale overlast door kon blijven gaan.

Geveke Bouw Groningen was hoofdaannemer. Holland Composites heeft de engineering, productie en montage van de gevel op zich genomen.

Beeldmateriaal: DP6 architectuurstudio & Holland Composites