14
apr

Maak kennis met de allereerste composiet Hull Vane®

Ook tijdens de corona-crisis worden er nieuwe baby’s geboren: zoals de allereerste Ypsilon-vormige Hull Vane®. Met een spanwijdte van maar liefst 8 meter is dit waarschijnlijk de grootste hydrofoil ter wereld. Het doel: het optimaliseren van de prestaties en het comfort van een superjacht door minder golven te maken.

Voor de productie van deze unieke Hull Vane® vroeg producent Hull Vane om onze kennis en kunde van carbon composiet en het maken van hydrofoils in te zetten. Want composiet is lichtgewicht, oersterk en in elke gewenste stijfheid en vormgeving te maken.

Deze nieuwe, Ψ-vormige Hull Vane ® van composiet is tot wel 5 keer lichter dan eenzelfde uitvoering in staal. Ook kan composiet precies in de bedachte ronde vormen en vloeiende lijnen uitgevoerd worden, terwijl een stalen variant zich vele malen moeilijker laat vormen. Naast meer dan 25 jaar ervaring met composiet, hebben wij ook alle benodigde tooling in eigen huis. Middels de 5-assige freesmachine werden de carbon delen voor verlijmen op maat terug gefreesd. Het uitharden in de Autoclaaf gebeurde in 5 delen.

Ook voor onze hydrofoil-experts was dit een interessant en uitdagend project, want er zijn vele honderden lagen carbon pre-preg ingezet om tot de juiste sterkte en stijfheid te komen. Het middengedeelte van deze Hull Vane® is massief, de buitenste delen hol. In slechts drie maanden tijd ontstond zo de nieuwe Ψ-vormige Hull Vane®, die dankzij de sierlijke en vloeiende lijnen, een nóg efficiëntere uitwerking op het beoogde superjacht zal hebben. 

Holland Composites verzorgde voor dit een bijzondere project alle productiestappen: vanaf het maken van de mallen en opbouwen van de verschillende onderdelen, tot en met het spuiten/coaten. Bekijk het composiet bouwproces in de video:

Benieuwd naar de vele mogelijkheden die composiet biedt voor uw projecten? Wij vertellen het u graag!