Wat zijn composieten?

Met composiet kun je je eigen constructiemateriaal maken. Dat vereist een andere manier van denken, zowel materiaaltechnisch als procesmatig.

Composiet betekent een samenstelling van verschillende materialen, waarbij – mits goed ontworpen – de afzonderlijke materiaaleigenschappen elkaar in het eindresultaat versterken. Klinkt wellicht lastig, maar is het niet.

Denk bijvoorbeeld aan een lemen hut zoals deze nog steeds in Afrika te vinden is. Leem behoort tot de oudste bouwmaterialen in de geschiedenis van de mens. Afhankelijk van de samenstelling van de grond en de wijze van bouwen of afwerken wordt aan de pure leem nog zand, stro, kalk of cement toegevoegd om de eigenschappen en de kwaliteit van het aardse materiaal te verbeteren of te verrijken. De combinatie van die materialen leidt tot een prima constructiemateriaal.

Anno 2013 werken wij met geavanceerdere materialen, welke we samenvatten onder de term ‘vezelversterkte kunststoffen’.

Bij onze composieten bestaat de samenstelling uit verschillende combinaties van (kunst)harsen en synthetische vezels ter versterking. Worden deze in een productieproces samengevoegd, dan spreekt men van vezelversterkte kunststoffen.

Waarom composieten in plaats van traditionele materialen als hout, beton of staal? Er zijn vele redenen te bedenken, de meest gangbare zijn echter sterkte en stijfheid ten opzichte van een geringer gewicht, en corrossiebestendigheid.

De ontwikkelingen staan niet stil, men blijft nieuwe nuttige toepassingen vinden. Wij ook. We lichten u graag voor waar wij mogelijkheden voor uw project zien.

Loading…
Loading…
Once we accept our limits
WE GO BEYOND THEM
Albert Einstein