Stedelijk Museum

Een van onze meest spraakmakende projecten; de gevel van het Stedelijk Museum in Amsterdam. En een van de weinige projecten welke direct een landelijke bijnaam kreeg, ‘de badkuip’.

Het was vanaf het prille begin duidelijk dat dit een technisch zeer uitdagend, maar wel realiseerbaar, project zou worden. Een 2700 m² groot, wit, glanzend en naadloos oppervlak wat boven het Amsterdamse Museumplein zweeft; dat was het idee van Benthem Crouwel Architekten ter maximaal contrast met het originele gebouw van het museum.

Zonder in termen van alsmaar groter, hoger, verder en andere Rupsjes Nooitgenoeg te willen denken, is het Stedelijk Museum naar ons weten het grootste kunststof object ter wereld. In ieder geval is het de grootste naadloze structurele composiet bouwconstructie tot nog toe. Een iconisch gebouw dat mede mogelijk gemaakt is door de combinatie van koolstof- en aramidevezels toe te passen. Door een tegengestelde reactie op temperatuurveranderingen zorgt deze combinatie voor een minimale uitzetting van het materiaal. Deze unieke eigenschappen van de vezels maken de naadloze en gladde gevel van meer dan 100 meter lengte mogelijk.

De gekozen combinatie van de gekozen aramide en koolstofvezels zorgt dus voor een minimale uitzetting en krimping van het materiaal bij temperatuurverschillen. Een belangrijke eigenschap voor een gevel van dit formaat, die optisch uit één stuk moet lijken te bestaan. Ter vergelijking; materialen als beton, glas en aluminium zetten bij een temperatuurstijging van -20 tot +50 graden Celsius minimaal 175 millimeter uit. Bij een uitzetting van dat formaat, moeten er naden worden aangebracht in de gevel en dat zou het beeld van een gladde gevel verstoren.

Leuk detail, we hebben ruim 8500 kilometer aan geavanceerd vezelmateriaal verbruikt. 

Ontwikkeling, productie, transport en montage door Holland Composites. 

Projectdetails

Opdrachtgever Midreth en Volker Wessels
Plaats Amsterdam
Oppervlakte 2700
Materiaalsoort Twaron en koolstofvezel
Bijzonderheden Monolithische uitstraling, afwerking buitenzijde op locatie als ware het een megajacht gespoten, er is 8500 kilometer aan koolstof- en aramidevezels verwerkt

Meer info

  • Niet alle velden zijn correct ingevuld.

Opties

GegevensReactie