G4 catamaran

Holland Composites heeft, onder de vlag van dochteronderneming DNA, de G4 catamaran ontwikkeld. Meer informatie vindt u op onze website www.DNAperformancesailing.com.

De G4 is een 40ft catamaran welke niet in een typische categorie te plaatsen is. Onorthodox op meerdere vlakken, varierend van baanbrekend ontwerp tot prestaties. De G4 is een 'foiling' boot en is voorzien van roeren en zwaarden welke zoveel lift genereren dat de boot geheel uithet water getild wordt - daarmee zijn snelheden van meer dan 35 knopen mogelijk. De G4 is bedacht vanuit het idee om een grote kleine boot te maken. Verwarrend? Is het niet. Veel schepen worden groot bedacht, waarbij er zoveel mogelijk comfort en luxe in verpakt wordt. Dit moest anders. De snelheid en puurheid van een kleine racecatamaran, maar met het (basis)comfort van een groter platform om langere afstanden en meerdaagse verblijven mogelijk te maken.

Er is meer dan enkel prestaties. Het is een schip met basiscomfortvoorzieningen, er kunnen goed meerdaagse tochten worden gemaakt en er zijn 6 slaapplaatsen mogelijk.

In eerste instantie was het Amerikaanse Gunboat de partij waar wij de G4 voor ontwikkelden, deze partij heeft eind 2015 haar faillissement aangevraagd. Sindsdien gaan wij zelfstandig met het project verder. 

Onder de noemer van DNA werkten we voor de ontwikkeling van de G4 samen met voormalig A-cat wereldkampioen Mischa Heemskerk, industrial designer Rudo Enserink en naval architect Doug Schickler:

Pieterjan Dwarshuis : structural design & design for manufacturing
Doug Schickler : structural engineering verification (Schickler Tagliapietra)  
Rudo Enserink : exterior & interior design incl production preparation
Mischa Heemskerk : foils, rudders, controls & layout

Met elkaar hebben we een zeer doordacht, prachtig en comfortabel schip bedacht, waarbij de nadruk ligt op het gecontroleerd kunnen laten vliegen van de G4, vooral in handen van de gemiddelde sportieve zeiler en niet door pro's.  

Projectdetails

Opdrachtgever DNA
Plaats Lelystad, NL
Oppervlakte n.v.t.
Materiaalsoort carbon prepreg
Bijzonderheden

Meer info

  • Niet alle velden zijn correct ingevuld.

Opties

GegevensReactie


Peter Johnstone:
'The G4 has enough speed to blow your hair back'