DNA F4 catamaran

Op de valreep van 2015 werden we benaderd door Red Bull met de vraag om mee te denken over een mogelijke boot voor een project met America’s Cup zeiler Jimmy Spithill van ORACLE TEAM USA. Wij hadden het antwoord. 

Maar weinig mensen wisten dat wij destijds een ontwerptraject doorliepen om een One Design coastal/offshore foiling raceboot te ontwerpen, waarbij we de G4 als ruwe basis namen. Deze raceboot is nu klaar om te presenteren; de nieuwe F4. 

Om invulling te geven aan de wensen en eisen voor een dergelijke boot is nauw samengewerkt met Shannon Falcone, welke met meerdere America's Cup cycli en Volvo Ocean Races zowel ervaring met (extreme) offshore als met foiling multihulls heeft.

Werkelijk alles is uit de kast getrokken om een offshore racer te realiseren die een combinatie tussen gebruiksgemak, veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid voorop stelt. De term 'offshore racer' verdient enige nuance; dit is geen conurrent voor Volvo 65's maar een perfect schip voor deelname aan meerdaagse regatta's van 500-1000 nm lengte.

Red Bull en Jimmy Spithill waren gecharmeerd van ons concept en selecteerden de nieuwe DNA F4 als het schip om hun project mee te doen. Missie: foilend van New York naar Bermuda binnen 48 uur.

In november 2016 zijn ze vertrokken en ondanks een goede voorbereiding, sloeg het weer toch om. Met een windkracht van 40 knopen en 8-10 m hoge golven duurde de tocht uiteindelijk 66 uur. Met deze missie heeft de DNA F4 laten zien wat de mogelijkheden zijn voor een foilende boot op open zee.

Kijk voor meer informatie op flyingonwater.redbull.com of bekijk de film op onze DNA website

Projectdetails

Opdrachtgever DNA
Plaats Lelystad, NL
Oppervlakte
Materiaalsoort carbon prepreg-nomex
Bijzonderheden

Meer info

  • Niet alle velden zijn correct ingevuld.

Opties

GegevensReactie