Turbinebladen getijdenenergie

Geplaatst op 17 december 2014 in Algemeen nieuws
Tocardo tidal blade2

Onze opdrachtgever ontwikkelt turbines om de energie van getijdenstromingen te kunnen gebruiken.

Het interessante van deze vorm van schone & duurzame energie is dat deze voorspelbaar is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wind of zon. Daardoor hoeft er bijvoorbeeld geen grote reserve aan ouderwetse kolencentrales te worden aangehouden om altijd aan de energievraag te kunnen voldoen, zoals tot nog toe het geval is. Een ijskoude, maar windstille winter bijvoorbeeld kent iedereen.

Deze turbines kennen een tweetal bladen, en precies die delen gaan wij produceren. Deze bladen kennen voor ons project een maximale lengte van 5.5 meter met een lastige kromming naar bijna 2 meter breedte over de grootste dwarsmaat. Het krachtenspel is daarnaast immens, na uitvoerige analyse is gebleken dat het het meest efficiënt is om deze uit carbon te vervaardigen.

Wij werken hierin nauw samen met Solico, Solico begeleidt het gehele traject en zorgt dat het laminaatplan perfect is afgestemd op het krachtenspel en andere, aanvullende eisen.   

Moeilijke vormen, zware krachten, grote afmetingen, uitdagend maar vooral haalbaar. Een prachtig project waar we in de loop van 2015 graag meer over berichten.