Schone stroom met Texelse turbinebladen

Geplaatst op 21 april 2015 in Algemeen nieuws, Maritiem
BlueTEC lowres

Op plaatsen met een groot verschil tussen hoog- en laagwater - de getijden - is het mogelijk om energie op te wekken uit de zich verplaatsende watermassa's.

Recent is bij Texel het eerste drijvend getijdenplatform ter wereld te water gelaten. Het drijvend getijdenplatform zal schone energie opwekken door gebruik te maken van de getijden en dient als een proefproject. Het doel is om toe te werken naar een platform met een uiteindelijk vermogen van 2 megawatt. Verschillende offshorebedrijven zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan om het BlueTEC Texel Tidal Platform te ontwerpen.

Het Bluewater’s Tidal Energy Converter (BlueTEC) Texel Tidal Platform is 24 meter lang en heeft onder water een grote turbine die door eb en vloed stroom produceert. Het drijvend getijdenplatform bij Texel is voorzien van een 200 KW turbine en voorziet het eiland deels van stroom.

Het platform werd samengesteld op basis van een door Damen Shipyards ontwikkeld modulair scheepssysteem. Het platform bestaat uit drie standaardmodules ter grootte van zeecontainers. De combinatie van de efficiëntie van containertransport met een eenvoudige installatie zorgt ervoor dat het platform overal ter wereld kan worden getransporteerd en geïnstalleerd om afgelegen gebieden en kleine eilanden te voorzien van schone energie. Dit zou dure en vervuilende dieselgeneratoren kunnen vervangen.

Holland Composites mocht de 5 meter lange turbinebladen behorend bij de Tocardo T2 generator mede-ontwikkelen en produceren. Dit is een van de meest gecompliceerde en solide producten welke we ooit gerealiseerd hebben en we zijn dan ook bijzonder trots op dit technisch huzarenstuk. Binnenkort volgt meer info over de turbinebladen. 

Bekijk de animatie en audio uitleg behorende bij het BlueTEC Texel Tidal Platform hieronder. Meer info op http://www.bluewater.com/new-energy/texel-project/

BlueTEC remote