Groene stroom met composiet turbinebladen

Geplaatst op 17 juni 2015 in Algemeen nieuws, Productinnovatie, Maritiem
Tocardo Oosterschelde 3_Snapseed

Het gaat om het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en de grootste commerciële getijdeninstallatie in de wereld waarbij voor het eerst een reeks van vijf turbines naast elkaar wordt geïnstalleerd.

Al bijna zestig jaar beschermen de Deltawerken een groot deel van Nederland tegen overstromingen uit zee. Ze hebben wereldwijd naamsbekendheid. Nu krijgt de Oosterscheldekering ook de functie om energie op te wekken. De kering is de meest geschikte locatie voor het opwekken van getijdenenergie in Nederland omdat het water hier hard stroomt. Op het vaste ritme van eb en vloed doen zich bij de Oosterscheldekering zeer krachtige waterstromen voor die de turbines van Tocardo benutten voor het veilig en voorspelbaar opwekken van elektriciteit. De turbines zijn dit najaar operationeel en hebben een totale capaciteit van 1,2 MW, goed voor de stroomvoorziening van 1000 huishoudens.

Tocardo Oosterschelde 1

Holland Composites produceert de composiet turbinebladen na deze samen met ingenieursbureau Solico te hebben ontwikkeld. Deze turbinebladen moeten zowel wat sterkte als levensduur betreft aan bijzonder hoge eisen voldoen, wat een bijzonder dikwandige composieten constructie heeft opgeleverd.

Dikwandige composieten constructies zijn om meerdere redenen lastig te realiseren. Sinds we voor de Nederlandse marine eind jaren ’90 composiet sonar domes hebben ontwikkeld, zijn we ons steeds verder op dit vlak gaan specialiseren. Deze turbinebladen zijn vanuit technisch oogpunt het voorlopige hoogtepunt. 

Tocardo Oosterschelde 2

Holland_Composites_Tocardo_tidal_blades (3)

Holland_Composites_Tocardo_tidal_blades (1)

Holland_Composites_Tocardo_tidal_blades (2)

Holland_Composites_Tocardo_tidal_blades (4).JPG

Holland_Composites_Tocardo_tidal_blades (5)