Aardbevingsbestendige gevel Groningen

Geplaatst op 7 september 2015 in Algemeen nieuws, Gevels
Holland_Composites_Wiebengacomplex_aardbevingsbestendig_gevel 01

Aardbevingsbestendige gebouwen lijden weinig schade bij aardbevingen. In Groningen is behoefte aan zulke gebouwen, omdat de gaswinning in deze provincie aardbevingen veroorzaakt. De minister van Economische Zaken (EZ) heeft een richtlijn aangekondigd waarin staat waaraan nieuwe en bestaande gebouwen moeten voldoen om bestand te zijn tegen aardbevingen. Deze richtlijn moet nog worden uitgegeven en vormt momenteel geen onderdeel van de huidige regelgeving rondom bouwen (de regeling bouwbesluit).

De Hanzehogeschool Groningen, de grootste hbo-instelling in het noorden van Nederland met meer dan 26.000 studenten en bijna 3.000 medewerkers, neemt verantwoordelijkheid en wacht niet af totdat verantwoordelijkheden bij wet verplicht zijn. Bij de renovatie en nieuwbouw van het monumentale Wiebengacomplex in Groningen, wat de Academies voor Gezondheidsstudies en Verpleegkunde huisvest, wordt het complex op de binnenplaats uitgebreid met nieuwbouw welke aardbevingsbestendig is.  

Het Wiebengacomplex is een Rijksmonument uit 1922. Het is ontworpen door Jan Gerko Wiebenga en is een vroeg voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het ademt sfeer en geschiedenis. De te realiseren nieuwbouw op de binnenplaats sluit aan op de essentie van Wiebenga’s werk: een efficiënte gebouwopzet met parallelle lijnen en symmetrische gebouwvolumes. De nieuwbouw wordt uitgevoerd in staal, composiet en glas, een vormgeving die aansluit met het het bestaande monument.

De Hanzehogeschool Groningen neemt de uitkomst van een adviescommies wat aardbevingsbestendig bouwen betreft over en zorgt voor een gebouw wat nu reeds aardbevingsbestendig is. In samenwerking met architectuurstudio DP6 en aannemer Geveke Groningen geeft Holland Composites invulling aan de realisatie van een aardbevingsbestendige gevel, naar ons weten 's werelds eerste composiet gevel welke aardbevingsbestendig is. Door gebruik te maken van grote prefab sandwich gevelelementen kan snel en met minimale overlast gebouwd worden. 

Holland_Composites_Wiebengacomplex_aardbevingsbestendig_gevel 02